Aspiratiedetectie-systeem

Een aspiratiedetectie-systeem, ook bekend als rookaanzuigsysteem, is een hoog gevoelige vorm van branddetectie die in staat is vroegtijdig een brand te detecteren. Het systeem neemt monsters van de lucht om te testen op aanwezigheid van rook. De luchtmonsters worden aangezogen via een leidingnetwerk aan het plafond. Een pomp zorgt voor regelmatige luchtaanvoer vanaf de verschillende testpunten. In de detectie-eenheid wordt het luchtmonster eerst door een synthetisch twee-fasen filter gevoerd om stofdeeltjes en andere vervuiling te verwijderen. Daarna wordt het proefmonster in de detectiekamer gebracht, waar een laserlichtbron de aangezogen lucht test op aanwezigheid van rookdeeltjes.

Detecten met een Aspiratiedetectie-systeem

Aspiratiesystemen bestaan in verschillende mate van gevoeligheid: normale gevoeligheid (ASD) en hoge gevoeligheid (HSSD).

ASD (Aspiration Smoke Detection) is bestemd voor situaties waar normale rookdetectoren moeilijk toe te passen of ongewenst zijn. Het ASD-aspiratiesysteem werkt op basis van optische detectie en maakt gebruik van conventionele rookmelders.

HSSD (High Sensitive Smoke Detection) is bestemd voor situaties waarin de kans op ongewenste alarmen tot een absoluut minimum beperkt moet worden. De gevoeligheid is tot 1.000 maal hoger in te stellen dan bij een conventionele rookmelder. Een zeer vroegtijdige alarmering van een beginnende brand is gewaarborgd, zodat gevolgschade tot een minimum beperkt wordt.

  • Zeer hoge gevoeligheid;
  • Flexibele instelmogelijkheden;
  • Compact;
  • Veelzijdig inzetbaar;
  • Diverse systeemopties.

Samengevat, wat zijn de grootste voordelen van een Aspiratiedetectie-systeem?

  • Een aspiratiedetectie-systeem is zeer hoog gevoelig in te stellen, hiermee wordt een brand in het vroegst mogelijke stadium gedetecteerd;
  • Het aspiratiedetectie-systeem heeft vele instelmogelijkheden; en geeft hier door een grotere flexibiliteit dan conventionele rookmelders;
  • Eenvoudige installatie; weinig bekabelingwerkzaamheden.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over onze producten en diensten, neem dan contact met ons op.