Normen & certificeringen CO2 blussysteem

Er zijn op het gebied van CO2 blussystemen een aantal relevante normen & certficeringen. Door een blussysteem te ontwerpen conform deze normen is men er van verzekerd dat er een werkend en certficeerbaar blussysteem wordt opgeleverd. Een installatie- of inspectiecertificaat is voor alle betrokken partijen een teken dat er een blussysteem ontworpen en gebouwd is dit voldoende bescherming biedt tegen het risico dat men wil beveiligen. Hierdoor kan men er ook op vertrouwen dat het blussysteem voor de gehele levensduur aan deze eisen blijft voldoen.

De voor een CO2 blussysteem relevante normen worden hier onder beschreven.

NFPA 12

De NFPA 12 is een Amerikaanse norm die over de gehele wereld toegepast wordt als benchmark voor CO2 blussystemen. Deze norm wordt gepubliceerd door de National Fire Protection Agency, die normen schrijft en publiceert normen over alle blussysteem, van sprinklersystemen tot de verschillende blusgassystemen. De eerste versie van de NFPA 12 werd gepubliceerd in 1929, en is hiermee de oudste norm op het gebied van CO2 blussystemen. Naast de oudste is het waarschijnlijk ook de meest toegepaste norm.

VdS 2093

VdS is een van origine Duitse organisatie die door heel Europa vertegenwoordigt is. Naast het VdS normen opstelt, fungeren ze ook als inspectie instelling.
Over het algemeen wordt deze norm in Nederland niet veel toegepast, buiten 1 specifiek deel uit deze norm. De VdS 2093 geeft namelijk de mogelijkheid tot een afblaastijd van maximaal 120 seconden, waar deze in de NFPA 12 beperkt is tot 60 seconden.

ISO 6183

Het ISO is een alom bekende instelling die standaarden publiceert over allerhande onderwerpen. Deze norm wordt in Nederland weinig gehanteerd

Meer weten?

Wil je meer informatie over onze producten en diensten neem dan contact met ons op.