Sapphire systeem, blusgas
BMI, asperatiesysteem
Sapphire blusgas systeem
Sapphire systeem

FK-5-1-12

Specifieke eigenschappen FK-5-1-12:

  • Afblaastijd 9 seconden;
  • Ontruimingstijd 10 seconden; 
  • Het veiligst voor mensen, data & uw apparatuur
  • Klasse 1 conform SVI publicatie (veilig voor mensen)
  • 180 m3 beveiligd door 1 cilinder
  • Geen verstoring van operationele proces;

FK-5-1-12

De blussende werking van FK-5-1-12, welke wij gebruiken in het ANSUL Sapphire systeem, is de negatief katalytische werking (inkapselen van brand) zodat de brand zich niet meer kan uitbreiden. Door de hitte van de brand te absorberen en de kettingreactie te onderbreken. Dit maakt FK-5-1-12 het blusgas met de hoogste veiligheidsmarge voor aanwezigheid van mensen bij gebruik. Daarnaast heeft FK-5-1-12 ook verreweg de snelste blustijd na het detecteren van een brand, namelijk 19 seconden. 

Door middel van zogeheten sectiekleppen is er de mogelijkheid om meerdere ruimtes te blussen met een centraal opgestelde blusgasvoorraad. In dit geval wordt de blusgashoeveelheid berekent op de grootste ruimte.

Bij een Sapphire blussysteem, wordt door ANSUL Solutions toegepast in datacenters, serverruimtes en laboratoria. Deze blusstof heeft een grote bluskracht, minimaal effect op het milieu, grote flexibiliteit in toepassingen en de grootste veiligheidsmarge voor aanwezigheid van mensen bij gebruik. FK-5-1-12: Het blusmiddel gaat een sterk afkoelende reactie aan met het verbrandingsproces waardoor de brandketen wordt onderbroken, de brand koelt af en wordt razendsnel geblust. 

Zoals bij alle blusgassen laat ook een Sapphire systeem geen residu achter na een blussing. Daarnaast is FK-5-1-12 ook niet elektrisch geleidend, dit maakt het bij uitstek geschikt voor ruimtes met elektronische apparatuur, denk hierbij aan serverruimtes, MER-ruimtes, MCC-ruimtes en laboratoria.

Detectie

Het detectiesysteem zorgt voor een activering van het systeem in een vroege fase, veel sneller dan bijvoorbeeld een sprinkler systeem dat pas gaat blussen wanneer er door de brand een bepaalde warmte wordt bereikt aan het plafond. Veelal wordt er gedetecteerd met optische melders, of eventueel een zogeheten aspiratiesysteem. Meer informatie over het detectiesysteem kunt u vinden bij detectie t.b.v. blussing.

Onder -en overdruk voorziening

Bij een blussing kan er onder- en/of overdruk ontstaan. Op basis van onze praktijkervaring kunnen we in de diverse situaties adviseren de ongewenste onder- of overdrukken te neutraliseren. Samen met de specialisten en adviseurs van onze klanten zullen we onze engineer-ervaringen delen om tot een klant specifieke oplossing te komen.

Doordat er tijdens een blussing extra gas wordt toegevoegd aan de ruimte ontstaat er een onder en/of overdruk in de te blussen ruimte. Doordat FK-5-1-12 warmte absorbeert, ontstaat er eerst een onderdruk in de ruimte en daarna een kleine overdruk. Hierom levert ANSUL een onder en overdrukrooster (DUAL) dat beide kanten op kan bewegen, en dus zowel de onder- als overdruk kan neutraliseren.

Specifieke voordelen ten opzichte van andere blussystemen:

Sapphire is het blusgas met de grootste veiligheidsmarge voor mensen bij aanwezigheid van gebruik. Hiernaast heeft ook nog verreweg de snelste blussing. In tegenstelling tot sommige andere blusmiddelen & blussystemen is er geen schade na een blussing. Tevens is het energieverbruik laag ten opzichte van systemen die zuurstof reduceren. 
 
Het Sapphire-systeem, veelvuldig geïnstalleerd door ANSUL Solutions, maakt gebruik van de blusstof FK-5-1-12. Deze blusstof is ontwikkeld en gepatenteerd door 3M, een multinationaal technologiebedrijf, dat ook verantwoordelijk is voor de productie ervan. Echter, 3M heeft recentelijk aangekondigd de productie van Novec 1230 te staken, vanwege de aanwezigheid van PFAS-verbindingen
Lees hier meer over de beperkingen en beschikbaarheid van Novec 1230

Toepassingen:

Certificeringen

ANSUL Solutions is gecertificeerd conform CIBV 1233 voor het leveren en onderhouden van blusgasinstallaties. Alle installaties worden gerealiseerd volgens internationale normen zoals NEN, ISO, VdS of NFPA en kunnen worden opgeleverd met een installatie- en een inspectiecertificaat. 

Service & Onderhoud

Iedere technische installatie heeft regelmatig onderhoud nodig, zo ook blussystemen. Door regelmatig onderhoud blijft uw installatie in goede staat en worden storingen voorkomen. Tevens voldoet u met een onderhoudscontract aan de eisen die worden gesteld door verzekeraars, bevoegd gezag of eventueel andere eisende partijen. Het onderhoud wordt uitgevoerd door een team van speciaal opgeleide en gecertificeerde monteurs, die alle kennis in huis hebben om uw installatie juist en conform normeringen en voorschriften te onderhouden. Het onderhoud aan uw blussysteem dient tenminste 1 keer per 12 maanden uitgevoerd te worden. Meer informatie over de manier waarop wij onderhoud uitvoeren is te vinden op de jaarlijks onderhoud pagina.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over onze producten en diensten, neem dan contact met ons op.