R-102 Keukenblussysteem

Brand in een friteuse kan zich snel uitbreiden via de filters van de afzuigkap of de afvoerkanalen en zo een volledige keuken, restaurant, hotel, gebouw of schip in lichterlaaie zetten. Mogelijke gevolgen zijn, letsel aan personen en downtime oftewel derving van inkomsten.

Bewezen

Het ANSUL R-102 brandblussysteem heeft inmiddels bewezen dat dit gevaar in de kiem gesmoord kan worden. Dit systeem is in duizenden keukens geïnstalleerd en is in Nederlandse grootkeukens toonaangevend.

Gevaar ! in grootkeukens

Frituren, braadpannen, filters, afzuigkappen en afzuigkanalen vormen belangrijke brandrisico's door de hoge temperatuur van de olieproducten waarmee wordt gewerkt. Een eventuele brand in een frituur kan zich via de afzuigkap snel verspreiden naar andere kooktoestellen en ruimtes en zo in korte tijd een gehele keuken, restaurant, hotel of schip in lichterlaaie zetten. Keukens zijn vaak te vinden in de kelder of op de begane grond, en een eventueel vuur kan dus snel overslaan. De brandrisico's worden steeds groter door het gebruik van gezonde oliën.

Toepassing van het R-102 systeem

Dit systeem is aanbevolen en goedgekeurd voor alle voorkomende apparatuur in grootkeukens. Het R-102 systeem is vooral aanbevolen wanneer:

 • De keukens zich op plaatsen bevinden waar een brand snel over kan slaan naar andere ruimtes
 • De keukens regelmatig onbewaakt zijn
 • Het personeel weinig ervaring heeft met brandbestrijding
 • Gevaarlijke plaatsen moeilijk bereikt kunnen worden met draagbare blussers
 • Wachten met (of onsuccesvolle) brandbestrijding grote materiële gevolgen heeft.

Voordelen van het R-102 systeem

 • Vertrouwen dat zowel bereikbare als onbereikbare gevaren worden geblust
 • Automatisch werkend en dus niet afhankelijk van ervaren personeel
 • Korte reactietijd
 • Dag- en nacht beveiliging
 • Het systeem is staat niet constant onder druk zoals wel het geval is bij andere restaurantblussystemen. De constructie van ANSUL garandeert een langdurige probleemloze werking
 • RVS materialen zijn in overeenstemming met keukeninstallaties
 • RVS materialen waarborgen lange levensduur
 • Beperkte afmetingen en dus overal te installeren
 • Na een blussing kan de blusstof ANSULex gemakkelijk en veilig opgeruimd worden
 • Het ANSULex blusmiddel is onschadelijk voor mensen en voeding
 • Zonodig wordt snel assistentie ter plaatse, hervulling en her-activering geboden
 • Niet-technici kunnen ook met de installatie omgaan

Goedkeuren

Het ANSUL R-102 brandblussysteem wordt door het wereldwijd opererende Underwriters Laboratories en het Duitse keuringsinstituut VdS (Verband der Sachversicherer) erkend en voldoet aan de norm NFPA 17A van de National Fire Protection Association. Verdere goedkeuren zijn verkregen van NVBB, Germanischer Lloyd, Det Norkse Veritas, American Bureau of Shipping, en IMO-Solas.

Daarnaast willen wij u graag wijzen op de voordelen door de grote bekendheid van de R-102 installatie bij nagenoeg alle verzekeraars en brandweer afdelingen in Nederland.

Onderhoud en inbedrijfstelling

Regelmatig onderhoud is nodig voor elke technische installatie en zeker voor een brandblusinstallatie. Zodoende blijft uw installatie in goede staat en worden storingen voorkomen. Tevens voldoet u met een onderhoudscontract aan de eisen die worden gesteld door verzekeraars.

De vakmensen van ANSUL zijn speciaal opgeleid voor installatie en onderhoud van R-102 installaties. Dit mag alleen door speciaal opgeleide brandbeveiligingsbedrijven worden uitgevoerd. Tijdens onderhoud en installatie wordt de overlast voor het keukenpersoneel minimaal gehouden. Meer informatie hierover vind u bij blussystemen onderhoud.

24-uurs hervuldienst

Regelmatig onderhoud in combinatie met de 24-uurs dienstverlening geeft het vertrouwen dat de installatie in goede staat blijft en een eventuele hervulling snel uitgevoerd, meer informatie over het onderhoud vind u bij blussystemen onderhoud.

Maatwerk

De beveiliging van deze belangrijke ruimten en de toepassing van de verschillende blusstoffen zijn maatwerk waarbij ANSUL u graag wil adviseren. 

Nader advies?

Laat u adviseren door Hein Franke (06 - 42624931) of Jan de Bruin (06 - 53231163) en ervaar de kwaliteit en professionaliteit van ANSUL Solutions.