T: +31 (0)320 24 08 64
F: +31 (0)320 24 77 07

24 uurs storingsdienst
+31 (0)320 28 56 77

Aspiratiedetectie-systeem

Een aspiratiedetectie-systeem, ook bekend als rookaanzuigsysteem, is een hooggevoelige vorm van branddetectie die in staat is vroegtijdig een brand te detecteren. Het systeem neemt monsters van de lucht om te testen op aanwezigheid van rook. De luchtmonsters worden aangezogen via een leidingnetwerk aan het plafond. Een pomp zorgt voor regelmatige luchtaanvoer vanaf de verschillende testpunten. In de detectie-eenheid wordt het luchtmonster eerst door een synthetisch twee-fasen filter gevoerd om stofdeeltjes en andere vervuiling te verwijderen. Daarna wordt het proefmonster in de detectiekamer gebracht, waar een laserlichtbron de aangezogen lucht test op aanwezigheid van rookdeeltjes.

 

Detecten met een aspiratiedetectie-systeem


Aspiratiesystemen bestaan in verschillende mate van gevoeligheid: normale gevoeligheid (ASD) en hoge gevoeligheid (HSSD).

ASD (Aspiration Smoke Detection) is bestemd voor situaties waar normale rookdetectoren moeilijk toe te passen of ongewenst zijn. Het ASD-aspiratiesysteem werkt op basis van optische detectie en maakt gebruik van conventionele rookmelders.

HSSD (High Sensitive Smoke Detection) is bestemd voor situaties waarin de kans op ongewenste alarmen tot een absoluut minimum beperkt moet worden. De gevoeligheid is tot 1.000 maal hoger in te stellen dan bij een conventionele rookmelder. Een zeer vroegtijdige alarmering van een beginnende brand is gewaarborgd, zodat gevolgschade tot een minimum beperkt wordt.

Zeer hoge gevoeligheid
Flexibele instelmogelijkheden
Compact
Veelzijdig inzetbaar
Diverse systeemopties

Samengevat zijn de grootste voordelen van een aspiratiedetectie-systeem

  • Een aspiratiedetectie-systeem is zeer hoog gevoelig in te stellen, hiermee wordt een brand in het vroegst mogelijke stadium gedetecteerd.

  • Het aspiratiedetectie-systeem heeft vele instelmogelijkheden; en geeft hier door een grotere flexibiliteit dan conventionele rookmelders;

  • Eenvoudige installatie; weinig bekabelingwerkzaamheden.

  •